26.nap Borres-Berducedo

Mentem esőben, napsütésben, felhőben, felhő alatt, felhő felett. Két páratlan szépségű útvonal között kellett választanom. A hivatalos Camino-nak tekintett út és a Ruta de los Hospitales azaz a Kórházak Útja között. Könyv szerint az utóbbi út, több napos esőzés után nagyon megfontolandó, teljesen elhagyatott, hűvös, szeles, ködös időben nem veszélytelen választás. Az időjárás egyre bizonytalanabbá tett, holott előző nap Borresig történő megérkezésem mögött is, az eredeti út választásának motivációja húzódott meg, bíztam az időjósok tévedésében.

20160916_092937.jpg

Azonban a tegnapi viharvert hangulatomban, többször mérlegeltem a helyzetet, úgy éreztem hogy az alternatív út mellett kell döntenem. Indulást követően egy kilométer után, a La Poles vagy Hospitales kő előtt álltam. A kérdés már nem volt kérdés, mintha egy belsőhang mondta volna jobbra, “Hospitales”.

20160916_105247.jpg

Egy zarándoknak illik ezt az utat követni, hiszen régen is ezt járták. Segítségükre a szakasz legmagasabb pontja környékén Paradiella, Fonfaraón és Valparaíson kórházak épültek. Tulajdonképpen innen származik az út neve, a néhai kórházakból többnyire csak kőmaradványok láthatók, kiv?ve egy kőkunyhót. A úgyérzem a könyv időnként hajlamos túlmisztifikálni az út nehézségét. Kétségtelen, a meredek emelkedők és különösen a lejtők, eső után fokozottabb óvatosságot igényelnek.

20160916_093707.jpg

A csúcsra vezető ösvény, ahogy haladtam felfelé mind kopárabbá vált, réteken, törpefenyők között kanyargott mind feljebb, feljebb. A táj egyre jobban kinyílt alattam, miközben a kilátás egyre szebb és lenyűgözőbb volt. A négy égtáj felé csak hegyeket lehetett látni, vidám szelíd lankákkal, virágos mezőkkel benőtt tájat. Felszabadultan szemléltem a tájat. A szabadság határtalanul szárnyal a hegyek felett. Örültem, hogy ott lehettem.
Az égi áldás délutánra ismét megérkezett, az előzőhöz naphoz hasonló befejezést kaptam, bőrig áztam…..

(87)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


× 2 = tizrnnégy