15.nap Santillana del Mar-Comillas

Mi sem nagyobb bizonyíték arra, hogy kopog az ősz a kertek alatt, reggeli indul?skor orrunkig sem láttunk előbb a sötétben, majd a ködben. Az itt töltött idő óta, észrevehetően később világosodik, hét óra körül még lámpával kellett keresgetni a sárga nyilakat. Miután felszállt a sűrű köd, egyre tornyosultak a sötét felhők, távolban már láttuk az esőfüggönyt, azonban sok tennivalónk nem volt, az öltözködést illetően, hiszen a lehulló pára miatt már teljesen átnedvesedtünk.

20160905_064245.jpg

Megálltunk kávézni. A bárt többnyire, mi hátizsákosok töltöttük meg. Ezekben a bárokban, nekem az a legszimpatikusabb, hogy nincs túlgondolva, nem akar többnek látszani annál ami. Egy igazi közösségi tér a helyi embereknek, és nekünk zarándokoknak. Amíg pihengettük a lábunkban lévő 10 km-t, egy helyi bácsika körbesétálgatott közöttünk, és mindannyian kaptunk tőle egy-egy szem eukaliptuszos cukrot, és a cukor mellé egy mosolygós Buen Camino-t. Jó szívvel fogadtuk, kedves gesztus volt tőle.

20160905_084303.jpg

Ezen idő alatt a felhők ki tudja merre, de elvonultak, gyönyörű napsütésben indultunk tovább.
Tettünk egy kitérőt Cigüenza-ba, a San Martin templomhoz, amely a cantábriai barokk építészet legszebb példája, de sajnos ott is zárt ajtókra leltünk.

20160905_160926.jpg

Ahogy követtük a folyamatosan emelkedő, kacskaringós utat, ismét megcsapta orrunkat a tenger illata. Nagy volt a valószínűsége, hogy irányt tévesztettünk, hiszen a térképünk szerint a tengerhez még kb.15 km-re kellene lennünk.
Nem foglalkoztunk sem a könyvvel, sem a térképpel, örültünk a látványnak, és épp úgy mint a többiek, mi is megérkeztünk Comillas-ba, lehet hogy hosszabb, de szebb úton.

20160905_124240.jpg

Comillas egy emberléptékű, rengeteg látnivalót rejtegető lenyűgöző város. Mivel sok idő volt még az albergue nyitásáig, sorba állítottam a zsákomat ágyért, és elindultam felfedezni a várost.
A főtéren álló gótikus stílusban épült templomba belépve meglepett, és nagyon tetszett, hogy az oltár helyén, egy farönkből álló óriási kerszeszt állt. Különleges és egyedi megoldás!

20160905_131258.jpg

 

 

Mivel egy fél délután csak kevés látnivaló megtekintére elegendő, az információs irodában kapott tájékoztatás segített, a nyitva tartó és látogatható helyekről.
Gaudi által tervezett Villa El Capricho épületére esett a választás.

20160905_132048.jpg

 

A katalán építésznek, Leon, Astorga után a comillas-i épületét is megtekintettem, amely a vas, a tégla és a cserép lenyűgöző kombinációja. Remélem, a sor még folytatódik a barcelonai Sagrada Familia remekművével, amelynek befejezését a művész halálának évfordulójára tervezik. A délután további részét a beach-en egy rövidke alvással, napozással folytattam, illetve átadtam magam a hullámok erejének.

(70)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


9 − hét =