14.nap Santa Cruz de Bezama-Santillana del Mar

A mai reggel sok izgalommal kezdődött, erre már két napja, Güemesben, és itt is a santa cruz-i szálláson, vacsora után majd egy órányi “továbbképzést” kaptunk. Ugyanis volt a mai napon, egy olyan szakasz, ahol a tiltás ellenére, saját felelősségre célszerű átmenni egy vasúti hídon, mert egyébként nagy kerülővel teljesíthető az útvonal.

20160904_102055.jpg

 

A nagy étkezőasztal rajztáblává vált, és egymás után rajzolódtak fel a legfontosabb információk, mint például, a töltés magassága, ahol legkönnyebben fel lehet mászni a vasúti sín mellé, majd onnan milyen távolságra van a híd, miközben épp nem jön a vonat, át kell gázolni a síneken, mert a hídnak ellenkező oldalán van egy nagyon keskeny, de járható szakasz… mindez  spanyol, angol nyelven, néha vegyítve. Állítólag minden útikönyv téves információt ad erről a szakaszról, de megemlíti.

Mentünk hegyen-völgyön, árkon-bokron, vasúti töltésen, gyalogosok elől elzárt vasúti hídon. Végül sikeresen vettük az akadályokat, utólag egy kicsit túlzottnak éreztem az aggodalmaskodást, azonban a figyelem felkeltés szükséges volt. Fontos információ volt, hogy tudjuk milyen időközönként járnak a vonatok, illetve mit tegyünk, ha a hídon vagyunk, és mégis jön a vonat.

20160904_125735.jpg

Szerencsésen átértünk, a menetrendet is jól kisakkoztuk, két járat között. Borongós időben, nagyon-nagyon hosszú, egyhangú, unalnas aszfaltúton baktattunk tovább. Fáradtságunkért cserébe egy igazán hangulatos városkát kaptunk. A macskaköves utcák, régi házak látványa néhány évszázadokkal repített vissza bennünket az időben.

20160904_192318.jpg

A helység ékessége a román stílusú Szent Julianna kolostor, gyönyörű díszítésű oszlopfőivel, kerengőjével igazi történelem. A hely, O’Cebreiro-ban eltöltött nap emlékeit idézte meg.

 

(60)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


9 × = harminc hat