11. nap Castro Urdiales – Larodo

Gyönyörű napfelkelte, ringatózó halászhajók, sirályok vijjogása – ez a kép fogadott, amikor gyors pakolás, reggeli és egy rövid gyaloglás után felkapaszkodtunk a közeli hegyoldalra.

20160901_074855.jpg

Útvonal tekintetében két lehetőséget kínált a mai nap. Az egyik országúton, bűzös autók mellett, de 6,2 km-rel rövidebb, míg a másik, ahol jóval nagyobb szintkülönbségeket kellett leküzdeni, de egy csendesebb tájon. A választás egyértelműen a Camino eredeti útvonalára esett. A tegnapi “pihenős” nap és a mai aszfaltút, erdei ösvényre való felcserélése 33 km elé állított bennünket. Az út eleje viszonylag könnyű volt, La Magdalénától azonban 3 kilométeren keresztül fokozatosan emelkedett, majd további 7 km-en keresztül lakatlan vidéken, erdőkön és tisztásokon, míg a völgybe érve több kis településen haladtunk keresztül.

Egy óra körül értünk Rociollo-ba, ahol az útjelzés még 11 km-t mutatott Larodo-ig. Kipakoltuk a kis elemózsiánkat, és egy játszótéren megebédeltünk, pihentük. Megállapítottuk, hogy jól haladunk, és az útikalauz szerint a nehezén túl vagyunk, ha szerencse hozzánk szegődik, a 13 ágyas albergből nekünk is jut két hely. Továbbindultunk, és azután ért az igazi meglepetés, az út erőteljesen emelkedett, fák, árnyék sehol, tűző nap, forróság. Egyre csak baktattunk felfelé, a víz patakokban folyt rólunk, a vízkészletünk egyre apadt.

20160901_141034.jpg
Egyik gerincről a másikra vitt az út, város jeleit még sehol sem lehetett felfedezni. Gyötrelmes küzdelem volt, amiért cserébe viszont csodálatos látványt kaptunk. Larodoba érve, térkép olvasásra sem volt erőnk, így ékes angol kiejtéssel kértünk segítséget. A spanyolok ebben nagyon jók, ha nem kérdezünk semmit, akkor is útbaigazítanak, hiába jelezzük, hogy nem értjük a nyelvüket, ha tud angolul, akkor levegő vétel nélkül át vált, és darálja tovább. Nagyon nehéz a segíts?güket megköszönve tovább menni úgy, hogy ne legyen sértő.

Ma is akadt több segítőnk, végül egy idős bácsika, egészen a egyházi zarándokszállás kapujáig kísért bennünket, csak annyit kért cserébe, hogy vegyünk egy kicsit vissza a tempóból, mert ezt már nem tudja tartani. A San Martin templom apácái hideg limonádéval és szabad helyekkel fogadtak. Este szentmise keretében, megható zarándokáldást kaptunk.

20160901_204350_001.jpg

Vacsora előtt, rövid bemutatkozással, közös énekléssel egybekötött találkozóra hívtak bennünket. Kedves, meghitt könnyeket csalogató zárása volt ez a mai napnak.

(75)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


kettő + 5 =