3. nap Orio- Zumaia

Felhős, borongós volt a vidék, ilyen volt az indulás is lassú és késői. Az már induláskor világos volt, Debáig nem lehet eljutni. Így a rövidebb táv ismeretében, több pihenő került beiktatásra. Zarautz-tól Getaria-ig közvetlenül az óceán mellet vezetett az út.
20160824_093244.jpg
 A friss levegő hitetetlen erőt adott, az óceán felől érkező szél kifújt minden fáradtságot, gyorsan megérkeztem Getariába, ahol egy városnézéssel egybekötött vízkészlet feltöltés után nekivágtam a mai nap utolsó de nagyon durva szakaszának, de nincs ebben semmi meglepő itt, hisz a nap kezdete is ilyen volt. A vidék a francia Caminoról jól ismert, szőlőültetvények és az érett feketeszedret kínálgató bokrok közt vezetett.
20160824_132651.jpg
Zumaia-hoz közeledve megjelentek az ezüstös kérgű, nyílegyenes eukaliptusz fák, később a fenyőkkel vegyesen, a két fa együttes illata bódítólag hat az emberre. Innen már hamarosan rá lehetett látni a város melletti öbölre, ahol strandolók ezrei mártóztak meg az óceán hullámaiban. Megkerestem a zarándokszállást, ami egy istállóból átalakított épület, az épület eredeti funkciói a mai napig számos helyen visszaköszönnek. Egy éjszakai alvásra tökéletesen megfelel, sok vándornak okoz örömet, aki fáradtságos kilométerek után egy szabad ágyra talál itt. Ez az északi út több szempontból más mint a francia, már az első napok után tapasztalni lehet, hogy valóban nincs úgy el “üzletiesedve”.
20160824_133601.jpg
A szállások eddig adomány alapon működtek, sőt kedden bementem egy campingba – ha sátras zarándok lennék, én is ilyen helyeken szállnék meg – hogy igyak egy kávét, amikor megkérdeztem, hogy mennyit fizetek, közölte nincs ár, amennyit felajánlok. Láthatóan így is működik,  sőt nagyon jól működik, mert ahol kedvesen, tisztességesen kiszolgálnak és segítőkészek, ott egy kávé áránál többet is szívesen ott hagyunk. A délután a beach-en folytatódott, átadtam magam a hullámok erejének, hogy masszírozzák meg elfáradt testem.

(112)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


× nyolc = 64